Cholesterolis – dar niekada nebuvo įvardintas, kaip organizmo elementas padedantis palaikyti sveiką gyvenimo būdą ir puikią savijautą, ir tikriausiai nekyla klausimų – kodėl? Mažo tankio (blogojo) cholesterolio koncentracijos padidėjimas kraujyje yra viena iš priežasčių, kodėl padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Arterinė hipertenzija, išeminė širdies liga, aterosklerozė, insultas ar infarktas yra ligos, kurias gali sukelti padidėjęs cholesterolio kiekis. Dėl to, jei susiduriate su šia problema, labai svarbu nelaukti ir kuo greičiau imtis veiksmų – pakeisti savo mitybos įpročius.
Nors yra žinoma, kad cholesterolio kiekį žmogaus kūne kontroliuoja ir gamina pats organizmas ir jo pagamina tiek, kiek reikia, deja, bet neretai cholesterolio kiekis kraujyje yra per didelis. Taip yra dėl to, nes papildomai jo gauname iš įvairių maisto produktų, ypač tada kai neribojame savo mitybos įpročių ir valgome ką norime ir kada norime. Per parą, sveikam žmogaus organizmui rekomenduojama gauti iki 300 mg cholesterolio, ir tai yra maksimalus kiekis, kadangi jį viršijus, organizmas gali pradėti siųsti kūnui sveikatos negalavimus bylojančius signalus, tokius kaip:
Norėdami išvengti per didelio cholesterolio kiekio organizme, reikėtų atitinkamai pasirūpinti savo mitybos įpročiais, o neretai ir laikytis dietos, kuri padėtų susidoroti su per dideliu cholesterolio kiekiu. Sudarant mitybos planą reikėtų rinktis neriebius pieno produktus, o vietoj gyvulinės kilmės produktų vartoti augalinės kilmės. Kepto maisto reikėtų atsisakyti, ruošti virtą ir troškintą maistą, kad ir koks neskanus iš pradžių gali pasirodyti, tačiau tokiu būdu tikrai galima pasigaminti ne tik skanų, bet ir sveiką maistą.
Cholesterolio mažinimo dieta reikalauja nemažai pastangų ir laiko. Norint pasiekti reikšmingų rezultatų, labai svarbu pakeisti savo mitybos įpročius bei laikytis sveikatai palankių mitybos principų. Kad būtų aiškiau, čia pateiksime keletą pagrindinių patarimų, kokį reikėtų rinktis maistą, norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir tapti sveikesniems:
Nuoširdžiai pasinaudokite šiais patarimais laikydamiesi dietos, ir pamatysite kaip gerėja jūsų sveikata, o cholesterolio kiekis kraujyje palaipsniui stabilizuojasi į atitinkamas normas.
Jei norite sureguliuoti savo cholesterolio koncentraciją kraujyje, reikia žinoti, kas kelia cholesterolį ir kokių maisto produktų reikėtų atsisakyti. Gydytojai dietologai iš savo mitybos raciono pirmiausia rekomenduoja išbraukti:
• Dirbtiniai transriebalai. Jie susidaro tuomet, kai augalinis aliejus hidrinimo metu yra paverčiamas pusiau kietais riebalais. Būtent transriebalai didina blogojo (mažo tankio) cholesterolio koncentraciją ir mažina gerojo (didelio tankio) cholesterolio kiekį. Taip pat jie gali prisidėti ir prie cukrinio diabeto atsiradimo rizikos. Dėl to rekomenduojama vengti tokių maisto produktų kaip margarino, sausainių ar bulvių traškučių.
• Druska. Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra nurodžiusi, jog suvartotos druskos kiekis per dieną turėtų būti ne daugiau kaip 5 gramai, daugelis žmonių šią normą viršija. Deja, tai tikrai nėra naudinga žmogaus organizmui, ypatingai tada, kai kankina aukštas cholesterolis. Nustatyta, jog per didelis natrio, esančio druskoje, kiekis kaupiasi organizme ir sulaiko skysčius. Visa tai trukdo normaliai inkstų veiklai, dėl ko širdžiai tenka daugiau darbo, padidėja kraujospūdis. Tad, sumažinkite vartojamos druskos kiekį, ją pakeisdami kitais prieskoniais ar prieskoninėmis žolelėmis.
• Mėsos gaminiai. Įvairios dešrelės, šoninė, dešros ir paštetai yra maisto produktai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų. Jie yra tai, kas didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Siekdami nuo to apsisaugoti, vietoje šių maisto produktų rinkitės tokius, kurių sudėtyje yra mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, mažinančių mažo tankio (blogojo) cholesterolio koncentraciją. Tai – alyvuogių aliejus, žuvis, riešutai, sėklos, grūdai ir kita.
• Cukrus. Cukrus – dar vienas produktas, kurį patariama išbraukti iš savo mitybos raciono. Per didelis jo kiekis daro reikšmingą įtaką cukrinio diabeto, širdies ligų atsiradimui, nutukimui. Dėl to mėgstantiems pasmaguriauti rekomenduojama pirmenybę teikti vaisiams: obuoliams, bananams, įvairioms uogoms, ananasams, kurie padės nuslopinti saldumynų norą.
Tai – pagrindiniai produktai, kurių nerekomenduojama, kai didelis cholesterolis. Nors kai kurie mitybos įpročių pokyčiai gali pasirodyti tikru iššūkiu, tačiau turėkite omenyje, jog, laikydamiesi jų, pasieksite itin gerus rezultatus! Svarbiausia – pastangos ir nuoseklus darbas, kadangi greitas cholesterolio mažinimas dažnai nėra išeitis.
Svorio mažinimas ilgas ir atsakingas procesas. Greitas lieknėjimas sukelia didelį organizmo stresą, sutrikdo medžiagų apykaitą, neigiamai veikia fizinę ir psichinę asmens būklę. Labai svarbu ne tik netekti svorio, bet ir išlaikyti pasiektą rezultatą bei išsaugoti sveikatą. Jei turite problemų dėl svorio ar tiesiog norite pasikonsultuoti kitais mitybos klausimais, kreipkitės į profesionalus - registruokitės gydytojo dietologo konsultacijai.
Vilniaus dietologijos centro kvalifikuoti gydytojai dietologai, išsiaiškinę individualius kiekvieno organizmo poreikius, įvertinę sveikatos būklę, sudarys tinkamiausią jums, sveikos mitybos planą, kuris leis saugiai ir su malonumu siekti užsibrėžtų tikslų. SUSISIEKITE